Noutati

Noutati din domeniu sau sfaturi utile...

În căutarea ajutorului potrivit: să-ți lași casa „pe mâna” unui singur broker sau să tratezi cu mai mulți?

Ambele soluții pot fi aplicate cu succes, atât timp cât agenții, dar și proprietarul, respectă anumite standarde etice.

Atunci când decizi să apelezi la ajutorul unui broker imobiliar pentru o vânzare, ai de ales între două moduri diferite de lucru. Cel dintâi – și cel mai des întâlnit – este intermedierea, prin care permiți mai multor agenții să se ocupe de promovarea locuinței tale; în cele din urmă, agentul care încheie tranzacția primește și comisionul. Cea de-a doua variantă presupune încheierea unui contract de reprezentare exclusivă, prin care un singur broker primește dreptul de a se ocupa de vânzarea respectivei proprietăți.

Care dintre cele două soluții este însă cea mai avantajoasă pentru tine?

Cu cât mai mulți, cu-atât mai bine! Adevărat sau fals?
La prima vedere, ai putea spune că, cu cât mai multe persoane o promovează, cu atât cresc și șansele ca o proprietate să se vândă. De multe ori însă, această logică nu funcționează și în practică. Asta pentru că, potrivit lui Claudiu Hațegan, broker/owner al agenției Klauss & Partners, atunci când mai mulți agenți lucrează cu aceeași ofertă, fiecare are o tendință naturală de limitare a eforturilor depuse, pentru simplul motiv că, oricând, altcineva îi poate „sufla” tranzacția „de sub nas”. „Lucrul în regim de non-exclusivitate îți mănâncă multe resurse, fără a avea o garanție”, explică Hațegan. În mod firesc, brokerii se vor concentra pe ceea ce le oferă o mai mare siguranță, respectiv acele oferte pentru care doar ei au „mână liberă”.

Un (alt) avantaj al reprezentării exclusive este că un astfel de broker va susține mai mult interesele tale decât pe cele ale cumpărătorului – comparativ cu varianta intermedierii, când agentul este mai degrabă un mediator între cele două părți.

Nu în ultimul rând, spune Hațegan, atunci când lucrezi cu un agent în exclusivitate poți scăpa de „bătăile de cap” aferente unei tranzacții. Asta pentru că, pe tot parcursul procesului de vânzare, tu vei avea de discutat cu o singură persoană în loc de zece, o persoană care se poate ocupa de toate aspectele acestuia – de la actele proprietății, până la punerea în practică a unor idei pentru a vinde mai repede.

Comisionul mai mare pentru reprezentare, obligatoriu?
Un dezavantaj pe care mulți clienți îl au în minte atunci când aleg varianta intermedierii este că un contract de exclusivitate presupune achitarea unui comision mai mare, uneori chiar dublu, la finalizarea vânzării. Nu este însă obligatoriu să fie așa. „Există mai multe curente în piață. Unii cer un comision de 5% sau 6%, pe care să-l poată împărți cu brokerul din partea cumpărătorului. Eu personal percep același comision și pentru intermediere, și pentru reprezentare, de 3% plus TVA”, spune reprezentantul Klauss & Partners.

Nimeni nu poate garanta vânzarea, nici chiar un agent exclusiv!
În cele din urmă, alegerea între cele două soluții îți aparține: există clienți mulțumiți și de o parte, și de alta. „Eu personal nu îmbrățișez niciunul dintre cele două curente. Le aplic pe amândouă, în funcție de proprietate, în funcție de client. E bine în orice fel, atât timp cât există etică”, notează Hațegan.

Dacă te decizi totuși să optezi pentru o reprezentare exclusivă, un lucru foarte important este să găsești brokerul potrivit, care să fie familiarizat atât cu tipul de proprietate pe care îl ai de vânzare, cât și cu zona în care aceasta este situată. În contractul de reprezentare, mandatul de exclusivitate poate fi acordat pe o perioadă limitată de timp. „E o piață liberă, foarte atipică, în care nimeni, absolut nimeni nu poate garanta vânzarea. Se poate face o estimare, dar asta nu reprezintă o certitudine”, conchide Hațegan.

Sursa: Imobiliare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *