Noutati

Noutati din domeniu sau sfaturi utile...

Achiziționarea unui apartament nou versus achiziționarea unui apartament vechi

Deseori trebuie să alegem în funcție de cât ne permite bugetul, iar investirea într-un apartament depinde într-o foarte mare măsură de acest lucru. O întrebare pe care sigur și-o adresează toți cei care s-au decis să cumpere un apartament este legată de tipul acestuia: să fie unul vechi sau unul nou? Părerile din acest punct de vedere sunt împărțite.

 

Există o mulțime de lucruri asupra cărora trebuie să faci investigații atunci când vizionezi posibile viitoare locuinte. Cert este faptul că îți trebuie și multă răbdare dacă vrei să știi sigur că nu ai făcut o investiție proastă, care în final nu îți va oferi nici o satisfacție, ci din contră numai bătai de cap. Așadar, care sunt cele mai importante elemente cărora trebuie să le acorzi o atenție deosebită atunci când vizitezi un apartament nou versus unul vechi?

 

De ce sunt la mare căutare apartamentele din blocurile construite în perioada 1980-1990

Potrivit reprezentanţilor Imobiliare.ro, cererea pentru locuinţele vechi este în continuare mare, în special unde nu există prea multe ansambluri noi de locuinţe.

„Luaţi de exemplu Clujul sau Timişoara, unde s-a construit puţin înainte de criză şi aproape deloc în timpul crizei. Abia acum asistăm la investiţii semnificative în acest sector, astfel încât stocul pe nou este mic şi, în general, nu are cel mai bun amplasament”, ne-au explicat aceştia.

De asemenea, Răzvan Cuc, preşedintele RE/MAX România, a subliniat faptul că, în prezent, din fondul locativ doar 10% sunt locuinţe contruite după 1989, aşa că e logic faptul că majoritatea tranzacţiilor la nivel naţional se derulează pe acest palier.

„Se observă însă un interes în creştere pentru achiziţia locuinţelor construite după 1990 aflate la revânzare, sau din ce în ce mai mult pentru cele nou construite şi livrate în piaţă. În oraşele unde există devoltari imobiliare vedem o orientare a cumpărătorilor, în special a familiilor tinere, către locuinţele noi”, a explicat Răvan Cuc.

Cosmina Museat, Business Development la Wizmo.ro, a reliefat principalele motive pentru care locuinţele în blocurile vechi sunt încă la mare căutare:

  • amplasamentul – de cele mai multe ori, blocurile anilor 80-90 au locaţii în marile cartiere rezidenţiale, care înseamnă magazine în apropiere, mijloace de transport în comun, şcoli, grădiniţe, acces facil la serviciile publice
  • preţul – preţurile pentru apartamentele vechi sunt mai mici comparativ cu cele noi, din aceeaşi zona, iar acest lucru se datorează faptului că apartamentele noi au finisaje noi (construcţia nouă în sine face diferenţa între aceste două categorii de locuinţe).

Printre avantaje se mai numără şi faptul că, în cazul unei locuinţe vechi, există carte funciară şi atunci poate fi accesat mult mai rapid un credit, comparativ cu un apartament nou sau unul în stadiul de construcţie. De asemenea, datorită locaţiilor mai bune în anumite situaţii, chiar dacă imobilul este mai vechi, respectivă proprietate poate fi uşor închiriată, prin urmare că şi investiţie (din închiriere ulterioară) poate fi o soluţie foarte bună, a mai spus Cosmina Museat.

Anumite blocuri vechi au compatimentari utile, apreciate de familii, cum ar fi cămări, debarale, care în multe imobile noi sunt trecute cu vederea în favoarea unor spaţii de locuit mai generoase.

Tot în cazul anumitor imobile vechi care au locuri de parcare în proximitate, acestea sunt mai accesibile din punct de vedere al preţului, fiind necesară doar plata către autorităţile locale a unei sume care este considerabil mai mică, faţă de cea pe care trebuie să o achiţi în cazul achiziţionării unui apartament în blocuri noi (această ajungând de o obicei la câteva mii de euro), arată Cosmina Museat.

 

Locuinţe noi versus vechi

Preşedintele RE/MAX România, Răzvan Cuc, a explicat care sunt avantajele locuinţelor vechi, dar şi ale celor noi.

În general, cele construite înainte de anii ’90 sunt amplasate în zone mai bune.

Iar acest lucru aduce avantaje conexe locatarilor, care ţin de accesul la facilităţi. În schimb, locuinţele vechi pierd la capitolul confort.

Un apartament nou are avantaje multiple. În primul rând, e vorba de spaţiile mai largi, sunt mai luminoase, iar design-ul şi arhitectură sunt ergonomice. În plus, în unele cazuri, ai posibilitatea să-ţi alegi finisajele. De asemenea, costurile de întreţinere sunt optimizate, iar riscul seismic e mai redus.

Dacă acestea sunt dublate de o amplasare bună, de un dezvoltator cu notorietate şi de un preţ competitiv, aceste locuinţe devin foarte atractive, a încheiat Răzvan Cuc.

La rândul sau, Cosmina Museat a arătat că dezavantajele achiziţiei unei locuinţe vechi ţin de lipsa finisajelor moderne, de multe ori hidroizolaţia şi instalaţiile fiind învechite, iar asta presupune un buget iniţial mai ridicat alocat atât costurilor de renovare, cât şi autorizare în anumite situaţii. De asemenea, apartamentele din imobilele vechi au o suprafaţă de locuit mai mică, faţă de apartamentele noi.

„O bună parte a blocurilor vechi au fost proiectate luând în calcul starea de fapt de la momentul anilor respectivi, care nu se mai aplică situaţiei actuale în ceea ce priveşte necesitatea numărului de locuri de parcare / per apartament, a spaţiilor verzi sau a locurilor de joacă”, a încheiat reprezentantul Wizmo.ro.

 

Foto credit: Mediafax

Surse: Ziare.com, Ziarul Financiar, Link.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *